Epilepszia-e a kisgyermekeknél gyakori légzéskimaradásos roham?

639
HOZZÁSZÓLÁS:

Többnyire a kisdedkorban, ritkábban már a csecsemőkorban előforduló tünet, hogy a gyermek hirgyermekek-gyerekek-20telen fájdalominger (ütés, elesés stb.) vagy indulat kapcsán – rendszerint ha nem kap meg vagy megtiltanak neki valamit – sírni kezd, de a sírás szinte hangtalanná válik, a gyermek elkékül, összecsuklik vagy megfeszül, sőt egy-egy rángás is megjelenhet, majd egy nagy, erőteljes légvétellel oldódik az ijesztő rosszullét és a gyermek bőrszíne és állapota rendeződik.

A látvány ijesztő, víz sincs mindig kéznél, hogy azzal gyorsan lemossák a gyermeket, tehát sok szülő, akinek gyermekénél valamilyen tiltás kapcsán jelentkezik ez a tünet, inkább mindent ráhagy a gyermekére, hogy ezt az életveszélyesnek tűnő állapotot elkerülje. Ezt persze a gyerekek egy idő után ki is használják, szinte eszközként alkalmazzák akaratuk érvényesítésére.

Ez nem epilepszia

Az „affektív apnoe” elnevezés jelzi (affektív = hangulati), hogy légzés kimaradásról van szó érzelmi behatásra, ami persze nem egyszerűen akarattal történik, de a jelenségnek nincs köze az epilepsziához. Amikor a gyermek légzése rövid ideig szünetel, az agy átmeneti oxigénhiányos állapotba kerül, s emiatt lép fel a tudatzavar, az izomtónus megváltozása (ellazulás vagy megfeszülés), vagy olykor egy-egy izomrándulás vagy ütemes rángás, esetleg bevizelés.

Akár fájdalominger, akár érzelmi reakció kapcsán jelentkezik a fenti tünet, a közös jellemző, hogy ezek a rosszullétek kizárólag külső inger hatására jelentkeznek.

A teendő e „légzés-szünet”-nek a lerövidítése, megszüntetése, illetve elkerülése. Bármilyen külső inger (hideg víz, ráfújás, erős taps stb.) kizökkentheti a gyermeket, aki így újra levegőt vesz.

Az indulati reakciók nagyon sokszor figyelem eltereléssel eleve elkerülhetők anélkül, hogy a gyermek minden kívánságát, minden helyzetben teljesíteni kellene. Időszakos pszichológiai foglalkozás segít – a sokszor helytelen nevelési szokások miatt rögzült – problémák kiküszöbölésében.

639
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]