Alakulhat-e ki bénulás epilepsziás rohamot követően?

674
HOZZÁSZÓLÁS:

Az epilepsziás roham kapcsán az agyi idegsejtek ama csoportja, amely nagyfokú izgalomba került, nagymértékben kimerül és ez az általa vezérelt működések átmeneti felfüggesztődéséhez vagy gyengüléséhez vezethet.epilepszia-03

Ezt a jelenséget legegyértelműbben azoknál a rohamoknál látjuk, melyek körülirtán az agykérgi mozgatóközpontokat érintik. Ilyenkor a korábban görcsölő végtag(ok) vagy arcfél (rendszerint féloldali a jelenség) a roham után – amíg az idegsejtek kimerülése nem szűnik meg (pár perctől akár egy/két óráig) – átmenetileg béna vagy nagymértékben meggyengült marad. Ez később magától oldódik.

Jóval ritkábban előfordul olyan is, hogy a bénulás nem a rohamot követi, hanem magának a rohamnak a tünete. Vannak ugyanis a homloklebenyben olyan területek melyeknek a túlműködése nem izgalmat, hanem gátlást vált ki a mozgató rendszerben. Ezeket nevezik „negatív motoros” területeknek.

Szintén kimerüléses jelenség áll a komplex parciális rohamok után észlelhető elhúzódó zavartság hátterében. Ilyenkor ugyanis az epilepsziás izgalom azokat az agyi szerkezeteket veszi igénybe, amelyek az emlékezet működéséért felelősek, de sokszor a beszédközpont is érintett és így a kommunikáció is lebénulhat átmenetileg.

A különbség tehát csak az, hogy ilyenkor nem mozgásért felelős agyi szerkezetek merülnek ki, hanem a szellemi működésekben szerepet játszók.

Az érzőműködésekben is mutatkozhat ún. „roham utáni bénulás“. Például a látásban kulcsszerepet játszó látókéreg epilepsziás rohama átmeneti vakságot vonhat maga után, a testi érzéseket közvetítő érzőkérget igénybe vevő epilepsziás izgalom átmeneti zsibbadást hagyhat maga után a test körülírt területén (pl. féloldali végtagokban és/vagy törzsön).

674
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]