Miért és mikor kell EEG vizsgálatot végezni epilepszia esetén?

740
HOZZÁSZÓLÁS:

Az EEG (elektroenkefalográfia, egy pszichofiziológiai eljárás, az agyban játszódó elektromos aktivitás rögzítésére) a rohamok közötti időszakban is kimutatja az epilepsziás működészavart, kedvező körülmények között annak típusát és helyét is.

Ez azonban egyetlen EEG vizsgálat esetén csak mintegy 30-40%-ban teljesülhet:

Az EEG ismétlése javíthat ezen az arányon, de kimutatták, hogy 5 sorozatban végzett EEG vizsgálaton túl az ismétlés már nem hoz több eredményt.

Ugyanakkor az alvásos EEG messze több információt nyújt, mint az éber állapotban készült. Ezért ha diagnosztikai nehézség van, akár abban a kérdésben, hogy epilepsziáról, vagy hogy a már megállapított epilepszián belül milyen típusról van szó, alvásos vizsgálatot kell végezni.

Ez legjobban az úgynevezett „alvásmegvonásos” vizsgálattal végezhető. Ilyenkor 24 órás virrasztás után történik a vizsgálat, megfelelő körülményekkel segítve elő a délelőtti alvást. Ezzel nemcsak időzített alvást lehet „előállítani”, hanem fokozódik a „pozitivitás” esélye, mert az alvásmegvonás utáni alvás még inkább aktiváló hatású az epilepsziás működészavar EEG jelenségeinek előhívásában, mint a spontán alvás.

Alvásvizsgálattal az epilepsziás működészavar kimutatásának esélye 80-85%-ra, vagy egyesek szerint még magasabbra növekszik. Ehhez viszont az szükséges, hogy tartós alvást regisztráljanak (legalább egy alvásciklust, ami kb. I óra).

Amennyiben az epilepszia típusa is tisztázott, újabb EEG vizsgálatokra már hosszú ideig nincs szükség! A kezelés eredményességét az EEG csak nagyon korlátozottan és csak bizonyos epilepszia típusokban mutatja. Ezért nem az EEG, hanem a rohamok gyakoriságának alakulása és a gyógyszer vérszint vizsgálata lesz az irányadó.

Mi a video-EEG vizsgálat?

A video-EEG egy olyan összetett vizsgálat, amellyel egyidejűleg jeleníthetjük meg a vizsgált személyt és annak agyi elektromos tevékenységét.

A vizsgált személyt egy kamera veszi, képe egy videokazettán rögzül, és ugyanekkor az EEG is rögzítésre kerül. Mindezt egy ún. osztott képernyőn (monitoron) úgy jeleníthetjük meg, hogy a képernyő egyik felén a vizsgált személyt, a másikon a róla készült EEG-t láthatjuk.

A legkorszerűbb video-EEG vizsgálatok már teljesen digitalizáltak. Mind az EEG, mind a videokép digitalizált formában kerül rögzítésre.

Ez a módszer tartós megfigyelésre kiválóan alkalmas, és különösen jó módszer az epilepsziás rohamok klinikai és EEG tüneteinek egyidejű megfigyelésére, rögzítésére és tanulmányozására.

A video-EEG-nek nagy szerepe van abban, hogy ma már lényegesen többet tudhatunk a különböző típusú epilepsziás rohamok sajátságairól mint régebben, amikor csak szórványos megfigyelésre volt lehetőség, és az orvosok többnyire csak a hozzátartozók vagy más laikus szemtanúk elmondása alapján próbáltak képet alkotni a rohamokról.

A klinikai és EEG tünetek egybevetése bizonyos mértékben alkalmas arra, hogy az epilepsziás izgalmi tünetek keletkezési helyét, az izgalom terjedését egybevessük a klinikai tünetek időbeli lefolyásával.

A módszer arra is alkalmas, hogy az epilepsziás rohamokat a nem epilepsziás rohamoktól megkülönböztethessük!

Lehetséges ugyanis, hogy különböző lelki okokból az epilepsziás rohamokat utánzó rosszullétszerű jelenségek keletkezzenek az erre hajlamos embereknél. Sőt az is lehetséges, hogy epilepsziás rohamok mellett jelentkezzenek lelki feszültségből származó más típusú rosszullét jelenségek is. Az epilepsziás EEG jelenségek hiánya és a rohamok tüneteinek egyes video-EEG-vel jól elemezhető sajátságai segíthetnek az ilyen rohamok elkülönítésében.

Az epilepszia műtét előtti kivizsgálásában is fontos szerepe van a video-EEG-nek. Ilyenkor azt kell megállapítani, hogy a rohamok az agy mely területéről indulnak ki – minthogy ezt a területet kell sebészetileg eltávolítani. A klinikai és EEG tünetek egybevetése nélkül ez meg sem oldható.

Mi az alvásdeprivációs EEG?

Az epilepsziára jellemző EEG tünetek gyakran inkább – sokszor pedig kizárólag – alvásban mutatkoznak meg. Nagyobb valószínűséggel jelennek meg alvásban ezek a jelek, ha a beteg megelőzően virraszt, s ilyen módon nagyobb alváskényszer jön létre.

Leggyakrabban éjszakai virrasztást kérnek a betegtől és reggel engedik aludni az EEG laboratóriumban.

A legnagyobb mértékben akkor használható ki az alvásmegvonás utáni alvás diagnosztikai lehetőségeit, ha hosszabb, legalább egy alvásciklusra kiterjedően (tehát kb. 1-2 órát) regisztrálunk, megteremtjük az alvás előfeltételeit, kizárjuk az alvást megzavaró környezeti zajokat, fényeket, illetve kényelmes feltételeket (hálószoba, ragasztott elektródák) biztosítunk.

Az alvásdeprivációs EEG akkor tekinthető sikeresnek, ha a felvétel alatt a beteg aludt

Mi a kazettás EEG vizsgálat?

A kazettás EEG vizsgálat hosszú távú, 24 órás vagy annál is tartósabb EEG regisztrálást tesz lehetővé, szabadon mozgó körülmények között.

Az EEG-t nem a hagyományos EEG készülék regisztrálja, hanem a fejre felragasztott elektródák által közvetített agyi elektromos tevékenységet egy, a testre rögzített kis táskában hordható felvevőkészülék raktározza magnókazettán (innen a kazettás megjelölés).

A szalag rendkívül lassan forog, úgyhogy kb. 24 óra EEG ráfér egy 120 perces kazettára. A magnókazetta aztán egy leolvasókészülék segítségével képernyőn EEG jelekké alakítható, és mint egy képmagnót, billentyűzettel irányíthatjuk.

A kazettás EEG előnye egyrészt az, hogy sokkal hosszabban regisztrálja az EEG-t, mint a hagyományos EEG készülékekkel készített kb. 20 perces felvétel, másrészt az, hogy könnyen felvehető vele az éjszakai alvás, ami sokszor többet mutat meg az epilepsziás működészavarból, mint a nappali felvétel. További előny, hogy természetes körülmények között történik a vizsgálat, a beteg nincs ágyhoz kötve.

A hosszabb felvétel inkább lehetővé teszi, hogy ne csak a rohamok közötti EEG jeleket figyeljék meg, hanem magát az epilepsziás rohamot is.
Az előérzet, vagy a roham idején a beteg vagy hozzátartozója bejelezhet a készülékre, és így kijelölhető, hogy hol volt olyan jelenség, amit a beteg vagy környezete rohamként értékel – Így sokszor el lehet különíteni az epilepsziás és nem epilepsziás természetű rohamokat is, miután az epilepsziás rohamok döntő része jellegzetes EEG eltéréssel jár.

A vizsgálat végzésekor nagyon fontos, hogy a beteg vagy hozzátartozói készítsenek pontos naplót annak az időszaknak a különböző tevékenységeiről (evés, fogmosás, utazás stb.), amikor a felvétel készült, mert csak így lehet jól értékelni a kazettát.

A kazettás EEG az epilepszia EEG diagnosztikájának fontos, korszerű eszköze. Hátránya hogy drága, értékelése pedig időigényes!

740
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]