Hogyan gondoskodik az egészségügy az epilepsziával élők ellátásáról?

679
HOZZÁSZÓLÁS:

Az epilepszia olyan kérdéskör, ami különböző szakemberek csapatmunkáját teszi szükségessé. Az ideggyógyászaton belül egy speciális szakágazat alakult ki: az epileptológia.

Az epileptológus szakember azonban önmagában még kevés, munkájához az elektroencefalográfus (EEG szakember), neuropszichológus, pszichológus, szociális munkások, az epilepszia elleni gyógyszerekkel kapcsolatos ismeretekben járatos laboratóriumi szakember, olykor pszichiáter és neuropatológus részvétele is szükséges.

Éppen ezért ez a csapatmunka úgy folyhat a legeredményesebben, ha olyan intézmények (centrumok) alakulnak ki, ahol mindez együtt van és az epilepsziával élők rendelkezésére áll.

A diagnózis megállapítása és a kezelés beállítása speciális szakfeladat:

Tehát nem a családorvos, hanem az epilepsziában járatos ideggyógyász feladata! Hasonlóképpen az ő feladata, de már a családorvos segítségével, az epilepsziával élők tartós gondozása.

Az ellátásban az a kívánatos, ha két orvos, a családorvos és az epileptológus együttműködnek, és mindketten különböző módon, de egymással megbeszélve, vagy akár levelezés útján kapcsolatot tartva, nyújtanak segítséget.

Hazánkban szinte minden megyében van már epilepszia szakrendelés, ahová az epilepsziával élők fordulhatnak.

A magyar epileptológusokat a Nemzetközi Epilepsziaellenes Liga Magyar Tagozata tömöríti.
A Magyar Epilepsziaellenes Liga feladata, hogy olyan ismereteket közvetítsen és olyan szakmai követelményeket támasszon, melyek az epilepszia hazai ellátását a világszínvonalnak megfelelő standardokhoz közelítik.

Minden epilepsziával élő beteg számára biztosítani kell az ellátás következő alapkövetelményeit:

  • Az epilepsziás működészavar korszerű diagnosztikája: Ennek keretébe minimális szükségletként (persze csak az indokolt esetekben!) az alvásos EEG és a CT illetve MR vizsgálatok tartoznak.
  • Az epilepszia típusa szerinti gyógyszeres kezelés biztosítása (pl. antiepileptikum görcsgátlók) vérszint-monitorozással.
  • Tartós gondozás azonos gondozó orvos által, amibe beletartozik nemcsak a szorosan vett testi betegség követése, hanem a pszichés problémák, családi nehézségek, illetve a társadalmi beilleszkedés problémáinak a segítése is.

Gyógyszer rezisztencia (gyógyszerek hatástalansága, rohamok fennmaradása) esetén műtéti megoldás keresése, illetve annak eldöntése, hogy ez szóba jöhet-e, és ha igen, a műtétre alkalmas betegek kiválasztását célzó további kivizsgálások biztosítása.

Egyre inkább követelményként kell szerepelnie a betegség kedvezőtlen pszichés és szociális következményeinek ellensúlyozására szerveződő életminőség-központú pszichoszociális ellátásnak és a rehabilitációs tevékenységnek.

Világszerte és hazánkban is az a tapasztalat, hogy a gyógyszeres és műtéti kezelés nem tud célt érni – még a sikeresen kezelt esetekben sem – anélkül, hogy a szociális funkciók visszaállításának belső és külső akadályait le ne győznék, vagy legalább vissza ne szorítanák.
Ehhez a pszichoszociális ellátás feltételrendszerének a megteremtésére ill. javítására van szükség, részben az egészségügyön belül, részben azzal együttműködve, illetve párhuzamosan.

679
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]