Milyen iskolai problémák jelentkezhetnek az epilepsziával élő gyermekeknél?

638
HOZZÁSZÓLÁS:

A leglényegesebb és reálisan fennálló probléma az iskolában keletkező roham:

  • Itt egyrészt meg kell nyugtatni a többi gyermeket,
  • másrészt tudni kell elsősegélyt nyújtani a rohamozó gyermeknek!

Rendkívül fontos, hogy a pedagógus tájékozott legyen a betegség természetéről, mert ellenkező esetben – és ez gyakran így is van – tehetetlennek érzi magát, félni fog a problémát okozó, rohamozó gyermektől és esetleg el akarja távolítani az osztályból.

Sokszor az a félelem tárgya, hogy a roham kapcsán a gyerek meghalhat vagy helyrehozhatatlan sérüléseket szenvedhet, amiért majd a pedagógust tehetik felelőssé. Ez természetesen nincs így, hiszen a rosszullét bárhol máshol, iskolán kívül is jelentkezhet. Máskor az ilyenkor szükségesnek vélt orvosi segítségnyújtás megszervezésével kapcsolatos teendők okoznak gondot.

Kétségtelen, hogy egy-egy roham bizonyos időre megzavarhatja a tanítást Azonban az epilepsziával élő gyermek tanulási lehetőségektől való megfosztása összehasonlíthatatlanul nagyobb kárt okozhat!

Megfelelő megértés kialakításával a többi gyermek is elfogadhatja, sőt segítheti is epilepsziával élő társát!

Természetesen az sem jó, ha mindenki sajnálja és kíméli a rohamokkal élő osztálytársat, mert ezáltal is rossz helyzetbe kerülhet a közösségben.

Az epilepsziával élő gyermeket egyébként is sokszor lengi körül a rohamokon túlmenően is félelem és elutasítás, ami abból a ködös hiedelemből származik, hogy a gyermek “elmebeteg”.

Fontos, hogy a pedagógusok megértessék a gyerekekkel, hogy a rohamokon túlmenően társuk éppolyan mint ők maguk, a rohamok pedig áthidalhatók némi segítséggel és türelemmel!

A legtöbb rosszullét magától elmúlik, orvosra nincs szükség, mentőket nem kell hívni, így nagyobb teendők sincsenek

A rosszullétek gyakorisága nagyon ritkán olyan, hogy a gyerek annyit hiányozna, ami miatt tanulmányaiban a többiektől nagyon elmaradna.

Ugyanakkor az epilepszia önmagában nem érinti a szellemi teljesítőképességet és az epilepsziás gyermekek túlnyomó többsége természetesen normál iskolába járhat.

A kisegítő iskolába való elhelyezés méltatlanul szerencsétlen helyzetet teremthet a beteg gyermek számára

Magyarországon – hasonlóan a többi európai országokhoz – az epilepsziás gyerekeknek 10-25%-a értelmi fogyatékos. Többségük nem igényel speciális oktatást és képzést.

Tapasztalatok szerint azonban az epilepsziával élő gyermekek körében meglehetősen gyakoriak az iskolai nehézségek, különösen a nyelvhasználat, a matematika és az olvasás terén. Az iskolai kudarcok részben betegségük, részben az ebből eredő, feléjük irányuló előítéletek következményei.

Amennyiben az iskolai kudarcok oka a késői szociális érés, az izoláltság, illetve az elvártnál lassabb tanulás-haladás igénye, egyértelmű, hogy a normál iskolában a többi egészséges gyerekkel együtt kell oktatni, de az iskolának figyelembe kell vennie a gyermek sajátos igényeit is.

Amennyiben az iskolaérettségi vizsgálat értelmi fogyatékosságra utaló jeleket mutat ki (ez az óvodás kor végén történik), kisegítő iskolában szükséges felkészíteni a gyereket, egy esetleges későbbi áthelyezés lehetőségét is nyitva hagyva.

638
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]