Kinőheti-e a gyermek az epilepsziát?

613
HOZZÁSZÓLÁS:

Az ilyen módon feltett kérdéssel a szülők ösztönösen rátapintanak arra az egyre nyilvánvalóbbá váló tényre, hogy a gyermekkori epilepsziák különféle megnyilvánulási formáiban és lefolyásában az agy fejlődési és érési folyamatainak döntő szerepe van. 

Olyan esetekben, amikor az epilepszia hátterében nem valamilyen agyat ért károsodás (oxigénhiány, vérzés, gyulladás stb.) áll, hanem döntően örökletes tényezők által meghatározott görcskészség, akkor ún. életkorhoz kötött megjelenésű és általában jóindulatú, vagyis gyógyszerrel (esetenként anélkül) jól befolyásolható, maradandó szellemi károsodást nem okozó, idiopátiás epilepszia formák jelentkezhetnek.

Ilyenkor az epilepszia egy bizonyos életkor táján kezdődik és többnyire a serdülőkor körül el is múlik:

A gyermek tehát „kinövi” a betegséget: A születés után ugyanis még tovább folytatódik az agy finomabb fejlődése. Ennek jól látható bizonyítéka, hogy a gyermek mozgása egyre bonyolultabb és összerendezettebb lesz, tehát a háton fekvésből egy év alatt eljut az önálló járásig, a gőgicséléstől a második év vége felére a folyamatos beszédig.

Mindez az idegsejtek számának változásával, az idegsejtek közötti kapcsolatok létrejöttével, az idegsejt nyúlványokat körülvevő rétegek (mielin hüvely) kialakulásával valósul meg.

Az agy különböző területei meghatározott időrendben fejlődnek, ezt az agy vérkeringési és anyagcsere vizsgálatai mutatják, sőt ezekből arra is fény derült, hogy a gyermekévek folyamán az agy vérkeringése és anyagcseréje 70 %-kal nagyobb, mint felnőttkorban, tehát erőteljes fejlődés zajlik.

Az agyi károsodás következményeként megnyilvánuló, tüneti epilepsziák is enyhülhetnek, megszűnhetnek az évek folyamán, ilyenkor azonban nem feltétlenül az epilepszia „kinövéséről” van szó.

613
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]