Megakadályozhatja-e az epilepszia a kiemelkedő agyi teljesítményt?

735
HOZZÁSZÓLÁS:

Julius Caesar egyik domborműve

Az epilepszia nem jár szükségszerűen semmiféle szellemi károsodással, és nem torzítja a személyiséget, a különböző szellemi, művészi vagy sport teljesítményekre való képességet.

Ezt jól példázza azoknak a kiemelkedő teljesítményt nyújtó híres embereknek az életpályája, akikről tudjuk, hogy epilepsziával éltek:

Epilepsziás volt Julius Caesar, az ókori történelem egyik legnagyobb politikusa, hadvezére, a római birodalom uralkodója, akinek a neve azonossá vált az uralkodó (Caesar, később Kaiser, Cár, Császár) nevével általában. Többek között Shakespeare: Július Caesar című drámájában olvashatnak róla azok, akik élete, sorsa iránt érdeklődnek.

Valószínűleg epilepsziás lehetett Jeanne d’Arc, az orléans-i szűz is. A XIV. században élt francia parasztlány, aki látomásból szerzett meggyőződéssel állt a francia nép angolok elleni felszabadító harcának élére, az úgynevezett 100 éves háborúban. Később eretnekként máglyán megégették, majd századok múltán, 1920-ban a pápa szentté avatta. Jeanne d’Arc ma is a hazaszeretet jelképe Franciaországban.

Epilepsziás volt Van Gogh, a múlt század végén élt híres, hányatott életű, holland származású festő, akit a modem festészet egyik legnagyobb alakjaként tartanak számon.

Epilepsziás volt Dosztojevszkij, a nagy orosz író. Félkegyelmű című híres regényében a főhős, Miskin herceg rohamainak leírásában valószínűleg a saját rohamai során átélt élményeit is feldolgozta.

A sor korántsem teljes, itt csak pár kiemelkedő példát említettünk. Mindez arra utal, hogy az epilepsziával élők rendelkezhetnek egészen kimagasló tehetséggel és lelkierővel!

735
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]