Mi a fokális és a generalizált epilepszia?

776
HOZZÁSZÓLÁS:

A fokális (parciális vagy lokalizációhoz köthető) epilepszia az epilepsziás tünetegyüttes azon formája melyben az agynak kis része érintett. Jellemző, hogy mind a rohamok megjelenése, mind az EEG-n (pszichofiziológiai mérőeljárás) látható eltérések, esetleg a kiegészítő agyi vizsgálatok leletei is egy körülírt területhez tudják kötni az epilepsziás működészavart.

Ez sajnos nem feltétlen jelenti azt, hogy a működészavar kevésbé súlyos vagy jobban kezelhető, de egy esetleges műtéti megoldás szempontjából alapvető feltétel a betegség jól körülhatárolható jellege.

Epilepsziás góc az agy legkülönbözőbb területein – de csakis a szürkeállományban, túlnyomórészt az agykéregben – keletkezhet körülírt fejlődési zavar, vagy valamilyen más károsodás következtében.

Különösen gyakran jön létre ez az epilepszia a halántéklebenyben.

A fokális epilepsziák tünetei nagyon különbözőek lehetnek – a rosszullétek rövidek, általában fél percen belül lezajlanak, gyakran valamilyen jellegzetes érzés, előjel vezeti be – és attól függenek, milyen működést valósít meg az az agyterület, ahol a góc van. A fokális epilepsziás rohamok ugyanis a nekik „otthont adó” körülírt agyi terület működését valósítják meg, ám kórosan, felfokozott formában.

A generalizált epilepszia?

Generalizáltnak nevezzük az epilepsziáknak azokat a formáit, ahol sem a rohamok tünetei, sem az EEG tünetek, illetőleg más kisegítő agyi vizsgálatok nem utalnak arra, hogy az epilepsziás rohamok körülírt agyi területre korlátozódnak.

Ilyenkor tehát a működészavar nem lokalizálható az agy bizonyos helyére vagy helyeire, hanem általánosuk. Ez nem fel-tétlenül jelent rosszabb megítélést, sőt ellenkezőleg! ezekben az epilepsziákban a rohamok sokszor csak az élet bizonyos periódusaiban – rendszerint gyermekkortól serdülőkorig – vannak jelen.

Egyes formák csak serdülőkorban vagy azután keletkeznek, és a görcskészség fennáll az egész élet folyamán. A betegség rendszerint ilyenkor is jól ellenőrizhető gyógyszerekkel és bizonyos életmódi szabályok betartásával.

Az, hogy valakinek generalizált nagy rohama (grand mai roham) van, az nem jelent feltétlenül generalizált epilepsziát, mivel minden körülírt, gócból származó roham szétterjedhet az agyban és így generalizálttá válhat.

A generalizált epilepszia megjelölés az egész betegségre vonatkozik és nem az egyes rohamokra!

A generalizált epilepszia egyik leggyakoribb gyermekkori formájában az úgynevezett absence az uralkodó rohamforma, ami például egy rendkívül enyhe rohamféleség, mégis generalizált, mert nem mutat agyi lokalizációt. A roham alatti jelenségek mindkét félteke diffúz részvételével keletkeznek, és az EEG is „generalizált”.

Ez jól mutatja, hogy a generalizált jelző nem súlyossági fokozatot jelöl, hanem csupán azt, hogy az epilepszia nem egy körülírt agyi területből indul ki.

776
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]