Mi az absence roham?

665
HOZZÁSZÓLÁS:

Régebben hívták még petit mal (ejtsd: pöti mál, jelentése: kis baj) rohamnak, de ez megtévesztő, mert nem minden kisroham (ez a francia kifejezés magyar fordítása) felel meg petit mainak.

Úgyhogy jobb az absence kifejezést használni, ami jobban leírja már elnevezésében is a dolog lényegét: Francia szó, távollétet jelent.

Ugyanis a rövid, pár másodperces roham csak elrévedésből, bambulásból, a végzett mozgás megrekedéséből és pillanatnyi „távollétből”, vagyis a környezettel való kapcsolat megszakadásából áll.
Ez nem mindig tudatvesztés, vagyis a környezettel való kapcsolat teljes megszakadása, sokszor csak beszűkül e kapcsolat.

A legpontosabb jellemzése ennek a pár másodperces kihagyásnak az, hogy a magasabb rendű agykérgi működésekben van átmeneti zavar:

Erre az időszakra utólag a tudatvesztés arányában nincs teljes visszaemlékezés. Pl. a gépírónő automatikusan továbbír, nem is biztos, hogy hibát ejt – bár többnyire ez következik be – de utólag nem emlékszik arra, amit a rosszullét alatt automatikusan leírt.

A testtartás többnyire megmarad, de néha pillanatos megbillenés is lehetséges. Gyakran a szemhéjakban, a vállban vagy ritkábban a végtagokban kis ritmusos rángások (egy másodperc alatt három) jelentkeznek, vagy a szemek felfelé, illetőleg ritkábban kissé oldalra fordulnak, a fej előre illetőleg hátra biccen.
Előfordulnak más kísérőjelenségek is.

A lényeg az, hogy a rosszullét alatt készített EEG-n egy jellegzetes minta, az ún. „3 Hz tüskehullám” minta látható az egész koponya felett. Ez azt jelenti, hogy egy tüske után, ami egy gyors kiemelkedő hullám, nagy kiemelkedő lassú hullám keletkezik és ez a duó ismétlődik meg egy másodperc alatt háromszor, néhány másodpercen át. Mindez hirtelen kezdődik és végződik.

Az absence rohamok leginkább kisiskolás korban jelentkeznek, sokszor naponta számos alkalommal. Nem egyszer az iskolában a tanítónak tűnik fel, mint figyelemzavar. Lányoknál valamivel gyakoribb.

Az absenceok egy ma már igen jól kezelhető, jóindulatú örökletes epilepszia típus, az idiopátiás generalizált epilepszia tünetei. Nem járnak semmiféle egyéb idegrendszeri eltéréssel. A gyermekek többnyire jó szellemi képességűek.

Ha korán felismerik és kezelik, az absenceok elmaradnak és az esetek több mint harmadában a serdülőkorban gyógyulás következik be és a gyógyszer is elhagyható lesz, ha más jellegű rohamok nem társulnak.

665
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]