Mi jellemző a nagy epilepsziás rohamra?

707
HOZZÁSZÓLÁS:

Az epilepsziás rohamok leginkább ismert formája az un. „grand mal” (nagy roham), amit neveznek még „generalizált tónusos-klónusos roham”-nak is az orvosi szaknyelvben.epilepszia

Mi jellemző a nagy rohamra?

Az epilepsziás izgalom ilyenkor az egész agyat igénybe veszi. Ez lehet már rögtön a roham kezdetétől fogva így, máskor viszont valamilyen körülírt területről másodlagosan terjed szét az epilepsziás izgalom az egész agyra.

A nagy roham mindkét válfaja az epilepsziás rohamok legsúlyosabb formája. Ilyenkor az agyban lejátszódó események kihatnak az egész izomzatra, a légzésre, a szívműködésre és más életfontos működésekre.

Az izmok görcse először folyamatos, ez légzésmegállást, a végtagok és a törzs megfeszülését hozza létre (tónusos szakasz), majd a roham második részében a folyamatos megfeszülés helyett ismétlődő rángások jelentkeznek (klónusos szakasz).

A légzés átmeneti leállása miatt az arc elkékül, később pedig, amikor az egész testet megrázó rángások lökésszerűen préselik ki a levegőt a tüdőből, a szájban lévő, a nyelés hiánya miatt pangó nyálat ez habbá gyúrja. Ez a „szájhabzás“, ami azonban korántsem olyan jellemző az epilepsziás rohamokra, még a nagy rohamra sem, mint az a közhitben elterjedt.

A nagy roham jelentősen igénybe veszi az egész szervezetet, kimerülést hagy maga után. Az eszmélet csak lassan, fokozatosan tér vissza, a rohamozó általában nem emlékszik rá, hogy rohama volt, és csak mások elmondásából tudja rekonstruálni az eseményeket.

A görcsös tónusos szakaszban bevizelés, esetleg beszékelés is előfordulhat. Gyakran napokig tartó izomláz következik az izmok görcs okozta igénybevétele miatt.

707
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]