Milyen epilepszia elleni gyógyszereket alkalmaznak?

688
HOZZÁSZÓLÁS:

Az első gyógyszer, ami hatékonynak bizonyult, de amit ma már ritkán adnak a fenobarbitál (Sevenal). Azért szorult ki a kezelésből, mert felhalmozódik a szervezetben és hosszú távon– különösen gyermekekben – kedvezőtlenül befolyásolja a szellemi teljesítőképességet.

Ugyanakkor a fejlődő világ országaiban nagy néptömegek számára egyedüli legolcsóbb szerként csak ez jut. Ebben jelentős szerepet játszik az is, hogy a gyógyszergyárak számára ezek a területek a fizetőképes kereslet hiánya miatt még nem jelentenek piacot, de az is, hogy a szakértelem és a szakember hiány miatt szó sem lehet differenciáltabb kezelésről.

Milyen egyéb gyógyszereket alkalmaznak még?

A második gyógyszer, ami már nem altató, illetve nyugtatószer is egyúttal, a fenitoin (Diphedan) volt, ami a 30-as évek második felében került használatba. Hosszú ideig ez volt az epilepszia egyeduralkodó bázis gyógyszere. Ma sem tudják nélkülözni, de ma már nem elsőként választandó szer egyik epilepszia típusban sem, elsősorban a hosszú távú alattomos, lassan kialakuló mellékhatásai (kisagyi károsodás, környéki idegek bántalma stb.) miatt.

Régóta használatos a Sertan, ami igen hasonló hatásában a Sevenal-hoz, ugyanis a szervezetben több mint 80%-ban fenobarbitállá (a Sevenal hatóanyaga) bomlik le.

Ma világszerte a legáltalánosabban használat gyógyszer a karbamazepin, ami számos gyógyszer formájában áll rendelkezésre (Stazepin, Neurotop*, Tegretol*, Timonil* stb.). A *-gal jelölteknek létezik úgy-nevezett retard, vagyis elhúzódó hatású változata is. Ennek az az előnye, hogy a gyógyszer a szervezetben lassan és szabályozottan szabadul fel, ami egyenletesebbé teszi a gyógyszer vérszintjét – kevesebb ingadozás (csúcsok és mélypontok) lehetséges.

Gyakorlatilag minden körülírható agyi területhez köthető epilepszia esetében ez az elsőnek választott szer. Tartós használata esetén sincs kedvezőtlen hatása a szellemi teljesítőképességre. Akkor okozhat mellékhatásokat, ha túl hirtelen – azaz nem elég fokozatosan – kezdik el az adagolását.

Az egyik legmodernebb, de már klasszikusnak számító gyógyszer a valproát, ami szintén számos néven (Convulex, Orfiril, Depakin, Everiden) kapható.

Ez a gyógyszer az öröklött generalizált epilepsziák ellenszere, ezeknél 80-90%-ban biztosít rohammentességet.

Van egy másik gyógyszercsoport, ami szintén az öröklött generalizált epilepsziák ellen hat, mégpedig abban a formában, amikor csak ún. „absence rohamok” vannak. Ezek a szukszinimidek (hazánkban Petnidan néven kapható). Rendszerint gyermekek gyógyszere, mivel ez a rohamforma elsősorban a kisiskolás korban jelentkezik.

Nagyon hatékony, de nem mindig tartós hatású szerek az ún. henzodiazepin származékok, melyek közül a Rivotril-t (klonazepam) és a Fri-sium-ot (klobazam) használják, legtöbbször második, hozzáadott gyógyszerként.

Halmozott rohamok, ún. „státusz epileptikusz” (ilyenkor a rohamok között nincs érdemi szünet, s tartósan egybefolyó rohamállapot alakul ki) ellen a leghatékonyabb szer – intravénás injekció formájában – a diazepam (Seduxen). Gyermekeknél különösen, de felnőttek számára is hatékony a végbélbe spriccelhető diazepam (Stezolid, Diazepam-Desitin) végbéltubus, amivel el lehet kerülni, hogy orvos közreműködését igénylő injekciós készítményre szoruljunk, ha gyors és koncentrált hatást akarunk elérni halmozott rohamok vagy kezdődő státusz epileptikusz esetén.

Az utóbbi években több új antiepikeptikumot fejlesztettek és próbáltak ki.

688
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]