Milyen gyógyszer-mellékhatásokra lehet számítani epilepszia esetén?

624
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyógyszerek elvárt „főhatása” az, hogy kivédik az epilepsziás rohamokat!gyogyszerek-antibiotikumok-5
Mivel azonban rendszerint nemcsak ezt a hatást fejtik ki, hanem az idegrendszer számos pontján hatnak, lehetnek nem kívánt „mellékhatásaik” is.

Ezek a mellékhatások lehetnek olyanok amelyek rögtön a gyógyszer és a szervezet találkozásakor jelentkeznek, és lehetnek késői un. krónikus mellékhatások melyek rendszerint a gyógyszer folyamatos jelenlétének eredményeként alakulnak ki vagy az idegrendszerben, vagy más szervekben.

A gyorsan kialakuló „akut” mellékhatások egyszerűen a gyógyszerrel kapcsolatos idegrendszeri „mérgezés” általános nem specifikus (vagyis nem az adott gyógyszerre, hanem az idegrendszer sok gyógyszerre egyaránt érvényes reakciókészségére jellemző) tüneteivel járnak. Ilyenek a szédülés, koncentrációzavar, álmosság, járásbizonytalanság, ügyetlenség a finom mozgásokban, kettős látás.

Ezek a tünetek a leginkább érzékeny idegrendszeri struktúrák pl. a kisagy és a szemmozgást koordináló agytörzsi rendszer érintettségére utalnak. A tünetek vagy akkor jelentkeznek, ha a gyógyszer hirtelen árasztja el a szervezetet, vagy ha a bevezetésük ugyan kellő fokozatossággal történt, de a dózis túl nagy. Természetesen utóbbi esetben a mellékhatások később, csak a teljes adag szedésekor alakulnak ki.

A krónikus mellékhatások lassan, sokszor szinte észrevétlen módon, olykor csak évek után, alattomosan fejlődnek ki!

Ezek már inkább speciális jellegűek, vagyis az adott antiepileptikum sajátságaival kapcsolatosak, így pl. a Valproát hajlamosíthat elhízásra, míg a Topiramát mellett inkább fokozatosan kialakuló súlyvesztés lehet a gond. A Sabril hathat a retinára és látótérbeszűkülést okozhat, a fenitoin krónikus polineuro-pátiát hozhat létre.

A lehetséges mellékhatásokat az orvosnak gondosan meg kell beszélnie a páciensével!

A gyógyszerek „ismertetőjében” sajnos túl sok és a bekövetkezés valószínűségét illetően nem eléggé differenciált a tájékoztatás!

Ezenkívül, a gyógyszerek egy részével szemben „tolerancia” (tűrőképesség) alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a szer már nem hat eléggé, vagy a szedett adag már nem elégséges és esak nagyobb adag fejt ki hasonló mértékű hatást. Ez nem minden szerre érvényes.

Azok a szerek amelyek hatása csökken az időben és ráadásul felhalmozódnak a szervezetben, megszokás veszélyével járnak, vagyis nehéz később ezektől a szerektől „megszabadulni”, mert elhagyásuk un. hiánytüneteket okozhat. Ilyenek pl. a benzodiazepin vegyületek.

624
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]