Mit szükséges tennie egy hozzátartozóknak vagy szemtanúknak epilepsziás roham alatt?

613
HOZZÁSZÓLÁS:

A roham tüneteinek megfigyelése értékes, hiszen a diagnózis és kezelés szempontjából egyaránt fontos adatokat szolgáltathat az orvos számára.

Természetesen sokszor a roham okozta pánik és stressz hatására a hozzátartozók elveszthetik a fejüket és nem tudnak hűvös megfigyelőként viselkedni. Sokszor hosszú perceknek tűnik ami pár másodperc alatt lezajlik, máskor a látványosabb jelenségek elfedik a kisebb, az orvos számára esetleg sokkal fontosabb mozzanatokat.

Fontos hogy tudjuk, van-e a rohamokat közvetlenül megelőző visszatérő érzés, amiből a beteg tudja, hogy rohama következik!

Nagyon lényeges hogy megfigyeljük, mi a legelső tünet, majd később időrendi sorrendben milyen jelenségek kapcsolódnak be.

Vannak-e úgynevezett motoros tünetek és ha igen, milyenek? Görcsös megfeszülés jelentkezik, vagy rángások is, illetőleg ha mindkettő, milyen sorrendben? Milyen testtájékok vannak bevonva a kóros mozgásokba és milyen sorrendben? Megőrzi-e a rohamozó a tudatát, esetleg részlegesen vagy teljesen elveszti azt? … Ezt csak úgy tudjuk meg, ha megpróbálunk beszélni vele a roham alatt, kontaktusba jutni, esetleg feladatokat adni, így megtudhatjuk, öntudatánál van-e az illető vagy sem.

Mindezt sokszor nagyon nehéz megítélni, mivel lehet hogy csak azért nem válaszol, mert beszédzavara van, vagy mert valamilyen belső élmény teljesen lefoglalja, elvonja figyelmét.

Fontos az is, hogy roham után emlékezett-e a beteg arra, amit kérdeztünk tőle vagy mondtunk neki. Kiderülhet, hogy mindenre emlékszik, és mégsem válaszolt, vagy ellenkezőleg az is, hogy bár megfelelőképpen válaszolt, utólag az egészre nem emlékszik, mert bár a roham nem okozott tudatzavart, ám emlékezetzavarral járt.

Fontosak a roham utáni tünetek is!

Lehet, hogy bizonyos ideig a roham lezajlása után a rohamozó zavartan viselkedik, avagy lehet, hogy bizonyos működésekben zavart látunk, például beszédzavart vagy végtagbénulást stb. Ezeknek azért van jelentősége, mert az ilyen kiesések jelzik, milyen agyterületeket, milyen működéseket vett nagyobb mértékben igénybe az epilepsziás izgalom.

Tehát a hozzátartozók, ha nem vesztik el a fejüket, nem csak a betegnek segíthetnek, értékes megfigyeléseikkel pedig pótolhatatlan adatokat szolgáltathatnak az orvos számára!

Mit tegyenek a hozzátartozók vagy bárki, aki segíteni akar egy roham alkalmával?

A rohamok rendszerint maguktól megszűnnek és a rohamozó rövidesen magához is tér. Ezért általában nincs szükség orvosi beavatkozásra, mentőkre, kórházba szállításra.

Ez alól az általánosnak is mondható szabály alól vannak kivételek:

  • Ha nem ismert, hogy epilepsziával élő emberről van szó (a roham ugyanis súlyos betegségek első jele is lehet),
  • Ha újabb roham jelentkezik az első után, vagy még annak teljes megszűnése előtt,
  • ha a roham maga (nem a feltisztulás) 5 percnél tovább tart,
  • ha a roham kapcsán sérülés keletkezett.

Egyébként csak azt kell biztosítani, hogy a roham kapcsán ne történjen sérülés vagy más bántalom!

Sokszor elég, ha a beteg fejét egy párnára vagy összehajtott ruhákra helyezzük, megoldjuk a ruháit (különösen a nyakán) és féloldalra fektetjük. Nem kell rögzíteni, vagy bármilyen mozgásában korlátozni! Vigyázni kell, hogyha rángások vannak, ne verje be a fejét vagy a végtagjait!

Biztosítsuk a szabad légzést! Ha tartósan nem vesz levegőt és elkékül, két kézzel az állkapocs mögé nyúlva, ugyanakkor hüvelykujjal az alsó állkapcsot megnyitva a nyelvet előbbre helyezhetjük és ez sokszor már elég a légzés szabaddá tételére, különösen ha egyúttal a fejet is oldalra fordítjuk! Ne tegyünk a beteg szájába semmiféle eszközt (fakanál, gumi), hogy a nyelvharapást megakadályozzuk, mert ezzel csak felesleges sérüléseket okozunk!

Érdemes megnézni az is, hogy van-e esetleg az illetőnél emlékeztető kártya arról, hogy epilepsziás rohamai szoktak lenni! Várjuk meg, míg magához tér és tájékozódni tud, és ajánljunk fel segítséget a hazajutásához!

613
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]