Szükséges-e a pszichoterápia epilepsziában?

644
HOZZÁSZÓLÁS:

A pszichoterápia az emberi együttélési-, illetve a lelki problémák leghatékonyabb kezelési módszere, segítségével akár egészséges, akár bármilyen betegségben szenvedő emberek megoldhatják önmagukkal és életvezetésükkel kapcsolatos problémáikat.

A pszichoterápia igénybevétele nem jelenti azt, hogy az illető ideg- vagy elmebeteg, csupán azt, hogy valamiféle lelki teherrel vagy tartós családi vagy akár munkahelyi problémával nem tud megbirkózni egyedül, és emiatt szakember segítségét veszi igénybe!

Az, hogy nem tudunk valamilyen problémával megbirkózni, nem szégyenletes, nem jelenti azt, hogy gyengék vagyunk, és nem tudjuk a saját dolgainkat megfelelőképpen intézni!

Ezek a problémák ugyanis rendszerint éppen azért oldhatók meg nehezen, mert különböző lelki mechanizmusaink, problémamegoldó mintáink nem megfelelőek, újból és újból ugyanabba a rossz helyzetbe visznek bennünket.

Külső segítség nélkül ezt sokszor fel sem ismerjük:

Sokszor mindezt át sem látjuk és mivel nincs más eszköztárunk, csak amit korábban már kialakítottunk, nem tudunk egyedül megoldást találni.

A pszichoterápia során érzelmileg biztonságos helyzetben mód nyílik arra, hogy felismerjük kapcsolati, életvezetési, alkalmazkodási problémáink eredetét, az önismeret és az érzelmi feldolgozás a változás és változtatás lehetőségét nyújtja.

A pszichoterápia jelenthet egyéni, csoport vagy családterápiát:

Lássunk egy egyszerű példát ⇒

Sok tartós betegséggel élő, és már abban felnevelkedett ember úgy érzi (gyakran csak rejtetten), hogy nem azonos értékű egészséges társaival. Ez a kisebbségi érzés átsugárzik az élettevékenységek számos területére.

Amikor az illető valamilyen konfliktusba keveredik, akár családjában, akár a munkahelyén, hajlamos lesz saját magát hibáztatni és elfogadni, hogy ő a felelős a nehézségekért, és így nem egyszer áldozatává válhat az úgynevezett bűnbakképző tendenciáknak.

Ez a tendencia mindig megjelenik, amikor egy együttes (család, munkahelyi csoport) nem tud megoldani valamilyen nehézséget, és ilyenkor legegyszerűbb ezt a leggyengébb, vagy az ezt a szerepet elvállaló ember nyakába varrni.

Nézzünk egy egy másik szemléltető példát ⇒

Azok, akik epilepsziával nevelkednek, rendszerint a szokásosnál szorosabb kapcsolatba kerülnek az édesanyjukkal, hiszen az édesanya az, aki a gyerek felől gondoskodik és védi minden veszélytől. Igen ám, de gyakran ez egy nehezen megoldható csapdahelyzetet alakít ki, ami rázáródik a védett, féltve óvott gyermekre, és felnőttkorában sem ereszti el.

Ez eredményezi, hogy ilyenkor a gyermekkorból felnőttkorba serdülő nehezebben tud párkapcsolatot kialakítani, mert egyrészt anyja úgy érzi, még mindig védenie kell, és óhatatlanul beavatkozik az új pár életébe. Másrészt a „gyermek” indokolatlanul hálátlannak vagy rossznak érzi magát, ha önálló életre törekszik és bizonyos mértékig lazítja a kapcsolatot anyjával, vagy elkülönül tőle párjával, és erre a területre nem engedi beavatkozni.

Sok-sok más területen is hasonló a gyermekkorból magunkkal hozott nézet és szokásrendszer, lelki beállítottságok által meghatározott zsák-utcák lehetségesek, és egyedül a pszichoterápiás segítség alkalmas ezek megoldására.

Csak a mesében illetőleg a krónikus hazudozó Münchausen báró történetében lehetséges, hogy valaki a saját hajánál fogva kihúzza magát a mocsárból… A legközelebbi hozzátartozók pedig erre nem képesek, mert ők is velünk együtt „dagasztják a mocsarat”!

644
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]