Vezethet-e gépjárművet az epilepsziás beteg?

650
HOZZÁSZÓLÁS:

Az epilepsziával élő emberek ebből a szempontból különböző kategóriákba tartoznak »»

»» Akiknek még vannak rosszulléteik, akár csak ritkán is, azok nem vezethetnek.

»» Van az epilepsziáknak egy olyan jóindulatú csoportja, amelyben megfelelő gyógyszerelés esetén teljes rosszullétmentesség várható az esetek 85-90%-ában. Aki ebbe a kategóriába tartozik, az egy évi rohammentesség után már kaphat magángépjármű vezetői engedélyt – De csak gyógyszerelés mellett és ha gondozásban áll, illetve ha a vezetést a kezelő epileptológus szakember javasolja.

»» Az epilepsziák egy másik csoportjában legalább 2 év gyógyszeres rohammentesség szükséges ahhoz, hogy a vezetés szóba jöhessen. Ugyanis itt nagyobb a kockázata, hogy akár tartós rohammentesség ellenére is visszatérhessenek a rosszullétek, még gyógyszer mellett is.

Azt, hogy ki melyik csoportba tartozik, csak epileptológus szakember ítélheti meg!

Vezethet gépjárművet minden gyógyult beteg, vagyis aki 3 gyógyszeresen rohammentes év után még 2 évig gyógyszermentesen is rohammentes maradt,

Akiről megállapították, hogy úgynevezett „alkalmi” epilepsziás rohama volt, csak 1 év türelmi idő után vezethet újra, amennyiben ezalatt gyógyszermentesen sem jelentkezett újabb rosszulléte.

Különleges elbírálást igényel és szakember megítélésétől függően esetleg vezethet, akinek pl. csak alvásban vannak rosszullétei, vagy aki jó előre következetesen megérzi, hogy rosszulléte lesz és/vagy a rosszullét nem jár a gépjárművezetői képesség elvesztésével. Ezek azonban igen ritka kivételek.

Aki nem tartozik a gyógyult kategóriába és gyógyszerelésben részesül, az hivatalos gépjárművezetői jogosítványt nem kaphat!

A legújabb szabályozások már nagyon helyesen írják elő elő, hogy az epilepsziával élők gépjárművezetői alkalmasságának megítélésébe epileptológus szakembert kell bevonni – Ehhez ragaszkodni is kell minden esetben, különösen amíg az új szabályozás még nem elég ismert az alkalmasságot elbíráló orvosok körében.

Általánosságban ahhoz, hogy egy epilepsziával élő ember gépjárművezetői engedélyt kaphasson, egy szakembernek kell garanciát vállalnia és ez csak akkor lehetséges, hogyha kölcsönösen bíznak egymásban és rendszeres kapcsolatban állnak egymással!

650
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]